Fastelavnslege

fastelavnslege

 

Lege til din festelavns fest:

Fastelavn er en fest dag hvor vi mener at de fleste festlige børnelege kan bruges, så det er bare med at være kreativ. 

 

Slå katten af tønden

Den mest traditionelle fastelavnsleg er ”slå katten af tønden”, der hvor Batmand står I kø bag andre superhelte, prinsesser og diverse skabninger, for at få lov til at slå på tønden. Og for at vinde og dermed blive Kattekonge eller Kattedronning?

I gamle dage gik det hele lidt vildere for sig, dengang var der en levende kat inde i tønden, og det gjaldt om at befri den ved at slå tønden i stykker, dengang havde man ikke samme forhold eller viden til dyr som vi har i dag. I dag burger vi heldigvis ikke en levende kat til at komme I tønden mere, men I stedet frugt, slik og konfetti.
Nogle steder i Danmark foregik tøndeslagningen til hest eller med bind for øjnene, sådanne ”kamplege” var ret almindelige på landet i gamle dage da man gerne ville udvise sin styrke.

I dag bliver man kattekonge eller katte dronning, der er dog lidt forskellige meninger om hvordan man bliver det. Mange mener at den der stål bunden ud af tønden er kattedronning og den der slår resten at tønden ned er kattekongen. Nogle steder kan det være den næste i rækken eller kattekongen der vælger.

I gamle dage var der nogle steder en del mere på spil end titlen og kronen, da blev man nemlig fritaget for at betale skat i et år hvis man blev kattekonge.

 

Fastelavnsris

Det kendte fastelavnsris som vi kender det i dag, er typisk birkegrene bundet sammen og derefter pyntet med slik. Vi ser det mest som en sjov måde at få serveret slik på, og nogen har måske prøvet at rise deres forældre op af sengen fastelavnsmorgen. I rigtig gamle dage var fastelavnsriset dog ikke så festeligt som vi ser det i dag, da var fastelavnsriset hos nogle mennesker nemlig brugt til at piske deres børn, for at minde dem om Jesu lidelser.

Senere brugte man fastelavnsris til at rise unge kvinder i håbet om frugtbarhed. Først senere blev det noget som man kunne vække andre med, dengang var det nemlig den som først kom op og risede andre op om morgen som skulle have serveret fastelavnsboller.


Sæt halen på æslet

Dette er også en leg som de fleste kan ligge genkende til. Det er lige så simpelt som titlen lyder. Der bliver nemlig malet et æsel på en væg/plade, men dette æsel mangler sin hale, og der kommer legen ind i billedet. Man får bind for øjnene, bliver drejet rundt et par gange, derefter æselets hale i hånden og så skal man forsøge at placere halen rigtigt på æslet.

 

Sækkeløb

Sækkeløb kender kender de fleste allerede og er ligeledes en meget simpel leg. Man putter begge ben ned i en sæk, og stiller sig på start linjen ved siden af de andre sækkeløbere, når starten lyder gælder det bare om at komme først i mål. Mål kan enten være i den modsatte ende, eller være samme sted som start linjen.

 

Fang bollen

Dette er en meget simpel leg, hvor alt man skal bruge er en snor, en bolle og evt. Et bind til at binde om øjnene. Dette er en nordisk fastelavnsleg hvor man hænger en bolle op i en snor. Man kan enten hænge bollen lige i hoved højde eller gøre det lidt svære ved at hænge den lige over hoved højde så man skal hoppe for at nå bollen. Man kan gøre det endnu svære ved at tage bind for øjnene.

 

Møllehjulet 

Dette er en sjov iransk børneleg som ikke bliver brugt ret meget i Danmark til fastelavn, men som faktisk er rigtig sjov for børnene.Børnene holder hinanden i hånden i en rundkreds og danner en mølle. Et barn vælges til at står i midten, mens de andre børn drejer rundt som vinger på en mølle. Der er lidt forskellige måder på hvordan man leger denne leg, men grundreglerne er at det er  barnet i midten der bestemmer hvad der skal ske, fx om møllen skal dreje hurtigt eller langsomt, den i midten siger fx 

”Mølle sæt dig ned” – Børnene sætter sig ned.

”Mølle rejs dig op!” -  Børnene rejser sig op.

”Mølle sov!” – Børnene lader som om de sover, med hængende nakke og lukkede øjne.

”Mølle drej rundt!” – Børnene begynder et gå stille rundt om midten.

- Nu kan barnet i midten så også bestemme farten på møllen. Efter lidt tid skifter man, så der kommet et nyt barn ind i midten.

Vent venligst...

Continue shopping or View cart & checkout